Detay sayfalarına spor ekranı mobil uygulamalarına tıklayarak ve mobil uygulamalarda maçlara tıklayarak, maçları takviminize ekleyerek veya hatırlatıcı ayarlayarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca UEFA Avrupa Ligi maç yayınları için kanal, platform ve frekans bilgilerine de bu sayfada yer verilmektedir. Bu sayede üye olduğunuz TV platformunda maç izleme imkanlarını görüntüleyebilirsiniz. UEFA Avrupa Ligi yayınlarını sitemizden TV üzerinden takip edebilirsiniz. Bugün TV'de UEFA Avrupa Ligi maçı var mı? Bugün UEFA Avrupa Ligi'nde kimler oynuyor? Bu akşamki UEFA Avrupa Ligi maçını kim veriyor? gibi sorularınızın cevaplarını her zaman bu sayfada bulabilirsiniz. Bu nedenle tuttuğunuz takım için bu sayfayı favorilerinize eklemenizi tavsiye eder, iyi seyirler dileriz.
Avrupa Ligi Tarihi
1955'te Şampiyon Kulüpler Kupası başladığında, Fair Cities Cup adlı başka bir turnuva da başlamıştı. Adından da anlaşılacağı üzere sadece fuar kentleri ekiplerinin katılabildiği bu organizasyon, ilerleyen süreçte kabuk değiştirmiştir. 1971 yılında ise kendi liginde şampiyonluğu kaçıran yani 2. ve 3. olan takımların katıldığı UEFA Kupası'na dönüştü.
1998-1999 sezonundan sonra Kupa Galipleri Kupası ve UEFA Kupası "UEFA Kupası" adı altında birleştirildi ve bu birleşmeden sonra oynanan ilk UEFA Kupası'nı temsilcimiz Galatasaray kazandı. Galatasaray'ın bu önemli kupayı ülkemize kazandırması ülke futbolunda çıtayı ve olası hedefleri yükseltti. 2000'li yıllar UEFA'nın genel olarak turnuva formatını değiştirdiği yıllardı. UEFA Avrupa Ligi'nin istikrarsız formatı prestij kayıplarına yol açtı. Yavaş yavaş eski ağırlığını kaybeden kupa, bazı dev takımlara yük olarak görüldü.
2009 yılında adını "Avrupa Ligi" olarak değiştiren organizasyon, Şampiyonlar Ligi gibi bir grup formatı kurmaya çalıştı. Yıllar içinde ufak değişikliklerle yolunu bulmaya çalışan UEFA Avrupa Ligi, eski itibarını bir türlü yakalayamadı. Konferans Ligi'nin başlamasıyla birlikte 2021-22 sezonundan itibaren güncel formatıyla oynanmaya başlandı.
2006-2020 yılları arasında 6 kez Avrupa Ligi'ni kazanan İspanyol Sevilla kulübü, bu turnuvanın müdavimi. La Liga'da küme düşme korkusunu yakından hisseden Sevilla, bu sezon Şampiyonlar Ligi grubunda 3. sırada yer alarak Avrupa Ligi play-off turuna çıkmayı başardı. Sevilla'nın aynı başarıyı tekrar edip edemeyeceği büyük merak konusu.
Türk Takımları Avrupa Ligi'nde
Türk futbol tarihinin kulüpler düzeyindeki en büyük başarısı şüphesiz Galatasaray'ın 2000 yılındaki UEFA Kupası zaferidir. Temsilcimiz, 17 Mayıs 2000'de Kopenhag'ın Parken Stadı'nda Arsenal'e karşı penaltılarda kazandığı UEFA Kupası şampiyonluğuyla Türkiye'yi sevinçle doldurdu. Peki bu tarihi başarı nasıl oldu? O günleri kısaca hatırlayalım.
Sezona Şampiyonlar Ligi'nde başlayan Galatasaray, grubun son maçında Ali Sami Yen Stadı'nda 2-1 geride kaldığı karşılaşmanın son dakikasında AC Milan'ı 3-2 mağlup etmeyi başardı. Bu galibiyetle İtalyan takımını Avrupa kupalarından attı ve UEFA Kupası 3. Turu'na devam etme hakkı kazandı.
Bu turda İtalyan Bologna ekibi ile eşleşen Cimbom, deplasmanda rakibiyle 1-1 berabere kaldı. İstanbul'daki rövanş karşılaşmasını 2-1 kazanan Cimbom, 4. tura yükselmeyi başardı. Galatasaray fırtınası gerçekten tam da bu turda başladı. Sarı-kırmızılı temsilcimiz, Kupanın favorilerinden Borussia Dortmund'u deplasmanda 2-0 mağlup ettikten sonra rövanş maçında 0-0 berabere kalmasına rağmen çeyrek finale kalan 8 takımdan biri oldu.
Çeyrek final ilk maçında Mallorca karşısında deplasmanda 4 gol atan temsilcimiz, rövanşı 2-1 kazanmayı başardı. Yarı finalde Leeds United ile eşleşen Galatasaray, bu turda ilk maçını evinde oynuyordu. Son derece gergin bir ortamda oynanan ve bir İngiliz taraftarın maç öncesi çıkan olaylarda hayatını kaybettiği akşamda Galatasaray sahadan 2-0 galip ayrılıyordu. Finalist olması büyük avantaj sağlayan İngiltere'de Galatasaray'ı son derece gergin bir atmosfer bekliyordu.
İngiltere'deki maç, siyasi tansiyonun tırmandığı bir maç olarak anıldı. Geniş güvenlik önlemleriyle oynanan rövanş karşılaşması 2-2 berabere bitti. Bu sonuç temsilcimizi finalin oynanacağı Kopenhag'a sevk etti. Finalde o sıralarda fırtına gibi esen Arsenal takımının rakibi Galatasaray oldu. Haloyu izlerken tüylerimizi diken diken eden final maçında bunca yıllara rağmen gülen taraf Fatih Terim ve öğrencileri oldu. Normal süre ve uzatma dakikalarının ardından 0-0 biten maçı penaltılarla kazanan Galatasaray, ülkemize tarihimizin ilk ve şimdilik tek Avrupa şampiyonluğunu getiriyordu.
Avrupa Ligi'nde Yarı Finale Çıkabiliriz
UEFA Kupası'nın adının Avrupa Ligi olarak değiştirilmesinden sonra en büyük başarımız; 2012-13 sezonunda Fenerbahçe'ye aittir. Sarı lacivertli temsilcimiz o sezon bu yeni organizasyonunda yarı finale kadar yükselmişti. Grupta sarı-lacivertliler; Liderliği ele geçirmek için Borussia Mönchengladbach, Marsilya ve AEL Limassol'u geride bıraktı.
Sarı Kanaryalar ayrıca Son 32 Turunda BATE Borisov'u, Son 16 Turunda Viktoria Plzen'i ve çeyrek finalde Lazio'yu elediler. Yarı finalde Fenerbahçe, Jorge Jesus yönetiminde Benfica ile oynadığı ilk maçı 1-0 kazandı ve bir penaltı kaçırdı. Hakem hataları ile damga vuran rövanşı maalesef 3-1 kaybederek elenen temsilcimiz 10 sezondur bu başarıya yaklaşamadı. İstanbul ekibinin bu başarıyı tekrarlaması için bu sezon 2 devre daha geçmesi gerekiyor.
UEFA Avrupa Ligi'nde Yayın Hakları
UEFA Avrupa Ligi maçları, Şampiyonlar Ligi maçları ile birlikte 3'er yıllık periyotlarla ihale ediliyor. 2015-18 sezonlarını kapsayan ihalede Tivibu – TRT ortaklığı, Avrupa Kupalarının yayın hakları için yıllık 40 milyon dolarlık rekor bedel ödedi. İhale sonrası hem kurlardaki artış hem de lig; Başakşehir ve Trabzonspor gibi 3 büyüklere göre taraftar sayısı ve mali gücü daha az olan takımların şampiyon olması yayın haklarının Exxen platformuna geçmesine neden oldu. Bu süreçte tabi ki temsilcilerimizin Avrupa kupalarındaki kötü sonuçları da ihale bedelinin düşmesinde rol oynadı.